PSZCZELARSTWO
Jak przygotować syrop cukrowy
Każdy pszczelarz musi czasem dokarmiać swoje pszczoły. Syrop cukrowy jest w tym celu stosowany najczęściej.
Słowniczek pszczelarza
Rozpoczynając przygodę z pszczelarstwem warto zapoznać się z podstawowymi terminami funkcjonującymi w bartnictwie.
Wiosenne prace w pasiece.
Wiosną pszczoły szykują się do pierwszego lotu, dla pszczelarza to bardzo ważny moment. Po zimowej przerwie w ulu czeka Duz pracy, która trzeba wykonać jak najszybciej by zachować zdrowie rodziny pszczelej.
Szkodniki zagrażające pasiece
Pszczoła miododajna jest wrażliwym owadem jej przetrwanie jest niezbędne dla ludzkości , dlatego trzeba zrobić wszystko by chronić je przed zagrażającymi im szkodnikami.
Podbieranie miodu – porady cz. II
Po zabraniu miodu z ulu możemy przystąpić do wirowania miodu. Pod kranikiem miodarki ustawiamy czyste i zdezynfekowane wiadro i sitka. Na kranik i wiadro przykrywamy czystą zamoczoną w wodzie tkaniną, która zabezpieczy miód przed pszczołami.
Podbieranie miodu – porady cz. I
Tego dnia pszczelarze mają swoje żniwa. Aby ten dzień przebiegł bez żadnych przeszkód należy się do niego odpowiednio przygotować.
Najlepsze rośliny miododajne
Z roku na rok maleje ilość roślin miododajnych w naszym otoczeniu. Zmniejsza się też ich różnorodność , dzieje się tak z powodu zmiany sposobu upraw przez gospodarstwa rolnicze które stały się monoprodukcyjne.
Jak reagować na rabunek w ulu?
Miód zgromadzony w ulu to cenny towar, który chętnie podbierają nie tylko ludzie. Na rabunek często wybierają się osy oraz szerszenie a nawet inne pszczoły.
Wyprowadzamy pszczoły z posesji
Czasami oprócz rodziny, w domu mamy cały rój nieproszonych gości. Pszczoły w kominie, za ścianą, pod podłogą, czy w komórce, mogą spędzić sen z oczu domowników.
Zimowanie rodziny pszczelej
Zima jest okresem bardzo ciężkim dla pszczół dlatego tak ważna jest pomoc doświadczonego pszczelarza w przetrwaniu tego okresu.